Ceteris Paribus Talousasioita ja muut päihteitä

Miten osakesäästötili on keneltäkään pois?

Hallituksen tämänviikkoinen budjettiesitys sisälsi suomalaisen piensijoittajan kannalta hienon mutta kiistellyn uutisen: Suomeen saadaan osakesäästötili.

Tämä säästötili käytännössä sallii osakkeiden kaupankäynnin ilman pääomatuloveron maksamista luovutusvoitoista ja osakkeista irronneista osingoista. Tällöin osakkeilla kaupankäynti olisi verotonta kyseisellä tilillä, ja sekös on aiheuttanutkin keskustelua ja suurta mielipahaa. Kenties tämän vuoksi maksimimäärä talletetuille varoille osakesäästötilille rajattiin 50 000€ summaan. Tähän rajaan eivät  kuulu talletetun ja sijoitetun summan arvonnousut tai sillä saadut osingot.

Vasemmistoliiton mukaan osakesäästötili on veronkiertokeino, joka tulee hyödyttämään pankkeja. Kyllä, varmasti tulee hyödyttämään pankkeja, mutta samalla tämä tulee myös hyödyttämään kaikkia sijoittajia, olipa sijoittajalla sitten suuret tai pienet tulot.

Miten tällainen ratkaisu on keneltäkään pois? Ymmärrettävää on toki pääomatuloverovarojen keräämisen viivästyminen valtion kassasta, mutta samalla annetaan tarjolle paremmat ja tuottavammat työkalut pitkäaikaiseen säästämiseen ja sijoittamiseen yksittäisille ihmisille. Osakesäästämisen ei tarvitse olla ainoastaan rikkaan porvariston hupia vaan siihen voi alkaa kuka vain asiaan perehtynyt (tai perehtymätön). Kerätyt verovarat voivat peräti pysyä samana, jos tällä tavalla saadaan lisää sijoittajia sijoittamaan ja maksamaan pääomatuloverot sijoituksistaan myöhemmin realisoitaessa.

Verotuksen jäädessä pois, osingot on mahdollista sijoittaa uudelleen luomaan korkoa korolle paljon tehokkaammin kuin nykyisessä mallissa, jolloin osingon 85 % osuudesta menee 30 % pääomatulovero. 15 % osingosta on siis ennenkin ollut verovapaata.

Osakkeiden myynti sen sijaan ei ole ollut verovapaata. Jos sijoittaja on myynyt osakkeensa voitolla, tästä voitosta menee jälleen 30 % pääomatulovero kaupankäyntikulujen lisäksi. Tällainen osakkeiden myynti, osto ja vaihdot tulevat pitkässä juoksussa kalliiksi ja syövät sijoittajan saamaa tuottoa pitkällä aikavälillä huomattavasti.

Osakkeiden myynnistä saadut voitot eivät siis ole tuloa osakesäästötilin mallissa ja niitä ei huomioida esimerkiksi opiskelijan tuissa mikäli opiskelija käy osakekauppaa. Osakesäästötilistä hyötyy, vaikka sinne ei tallettaisikaan 50 000€.

Eläkesäästämisen kannalta sijoitustili on myös loistava ratkaisu. Nykyinen eläkejärjestelmä ei ole kestävä, kun ihmisten keskimääräinen elinikä pidentyy ja syntyvyys laskee. Eläkkeet jäävät auttamatta kestämättömän pieniksi tai työvoimaan kuuluvat joutuvat maksamaan kohtuuttoman paljon palkastaan eläkeläisten toimeentulon turvaamiseksi.

Pankit ovat pitkään jo kaupanneet Eläkesijoituksia ja PS-tilejä pitkäaikaiseen säästämiseen ns. "vakuutuskuoren" sisällä, jossa on mahdollista kerryttää itse omia eläkesäästöjään ilman että kuoren sisällä tapahtuvista sijoitusten kaupankäynnistä peritään veroa; verot maksetaan myöhemmin. Useimmiten vain näiden ratkaisujen ehdot eivät ole asiakkaalle tiedossa tai asiakkaan edun mukaisia. Sijoitustili antaa vapauden sijoittaa samalla tavoin mutta omilla ehdoilla.

Osakesäästötili ei ole veronkiertoa, sillä vain siirretään verotus kun kertynyttä varallisuutta aletaan realisoimaan käyttövaroiksi. Osakesäästötilillä on suomalaisten vaurastumiselle ja varallisuudelle paljon annettavaa, ei otettavaa. Tasa-arvoisempi verokohtelu lisää kiinnostusta pitkäaikaiseen ja suunnitelmalliseen säästämiseen, mistä olemme auttamatta muita Pohjoismaita valovuosia jäljessä kun katsellaan säästämisen ja sijoittamisen volyymia ja keskimääräistä varallisuuden määrää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Mielenkiintoinen uudistus. Tuo on vähän hämärää, miten tilille voi laittaa korkeintaan 50 000 €, joka sitten voi kasvaa, mutta mites jos ottaa pois niin ei voikaan sitten enää laittaa takaisin.

Se veronmaksun viivästyminen voi sikäli olla vähän ongelma, että voi olla vuosikymmeniä tai jopa satoja vuosia, jos vieläpä kulkeutuvat seuraaville sukupolville. Toki sama ongelma on hyvin pitkäaikaisissa osakeomistuksissakin, kuten erityisesti perheyrityksissä on.

50 000 €:n raja tosiaan tarkoittaa vain osakesäästämistä harrastavia piensijoittajia, joiden salkut liikkuvat keskimäärin jossain 30-40 000 välillä. Eli ei puhuta mistään mistään ökyluokasta ja rikkailla nyt voi olla omat sijoituskuorensa, ihan jopa sijoitusyhtiönä. Tosin en nyt nähnyt mainintaa montako noita tilejä saa yhdellä ihmisellä olla? Rajattomasti? Onko rajassa silloin mitään mieltä?

Johannes Hissa

Käsittääkseni osakesäästötilin 50 000 euron yläraja ei sisällä arvonnousua eli sinne voi laittaa rahaa yhteensä 50 000 euroa eli käytännössä veroa menee vasta sitten kun nostaa enemmän kuin on laittanut rahaa tilille.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kysytään toisin päin, miksi juuri pörssiosakkeiden kohdalla vastoin kuin muissa pitäisi olla verottamatta myyntivoittoja sinä vuonna, kun ne syntyvät? Mikä tekee niistä kovin poikkeuksellisia verrattuna kaikkeen muuhun myytävään ja ostettavaan?

Kun yritykset ja henkilöt muutoin pääsääntöisesti toimivat verovuoden sisällä ja maksavat veronsa silloin, mikä mahdollistaa valtiolle tasaisen ja ennustettavan verotuoton. Moni toki haluaisi viivästyttä veroja, mutta eipä tuo niin helposti onnistu.

Esimerkiksi kapitalisaatiosopimukset mahdollistettiin 2010 ja lyhyessä ajassa sinne vuosittaisen verotuksen ulottumattomiin on siirtynyt yli 12 miljardia varoja. Viiden prosentin tuotolla laskettuna valtio menettää verotuloja 600 miljoonaa vuodessa tällä hetkellä, jotka toki realisoituvat joskus, mutta milloin? Sillä on valtiotaloudelle paljonkin merkitystä.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Paras uudistus, minkä hallitus tähän asti on tehnyt. Mahdollistaa säästämisen myös tavalliselle ihmiselle - Tähän asti tämä systeemi ollut mahdollinen vain miljonääreille. 50 000 raja on pitkän päälle kuitenkin liian matala.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Mahdollistaa säästämisen myös tavalliselle ihmiselle»

Tietenkin säästäminen on nytkin mahdollista. Kuten osakesäästötilille voi laittaa rahaa, myös yhtä osaketta voi vain ostaa ja sitten vuosikymmenien päästä myydä.

Nykyjärjestelmän hankaluus on vain siinä jos haluaa välillä ostaa yhtä ja myydä toista, jolloin täytyy säätää niiden myyntitappioiden ja voittojen jaksottamisen kanssa.

Tässä ehkä epäreiluinta on, että firmat menevät usein nurin tai ostetaan, jolloin tappio tai voitto on pakko realisoida juuri silloin. Osakesäästötilin avulla ne voi realisoida juuri silloin tulevaisuudessa kuin haluaa.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

"Kerätyt verovarat voivat peräti pysyä samana"

Kerätyt verovarat tietysti kasvavat pitkällä aikavälillä. Sijoittaja sijoittaa myös verosaamiset jotka myös kasvavat pääoman tavoin. Maksettu vero siis lykkääntyy mutta veroja maksetaan enemmän.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Miten osakesäästötili on keneltäkään pois?

Bkt lasketaan kolmella tavalla, kansantalouden arvonlisäyksen kautta (bkt(al)), kansantalouden tulojen kautta (bkt(t)) ja menojen kautta (bkt(m)).

Eli jos kansalaiset lisäävät säästämistään, jää osa kansantalouden arvonlisästä myymättä, joka on tuotannolle merkki kysynnän vähentymisestä. Säästöjen kasvaminen johtaa talouden lamaannukseen jos ulkomaansektorin ylijäämä ei kasva samanaikaisesti

Säästämiseen yllyttäminen siirtää vain pääomia pois reaalitalouden transaktioita välittämästä....joka johtaa talouden taantumiseen.

"...
BKT lasketaan kolmella tavalla tuotteiden ja palvelujen arvonlisän BKT(al) kautta, kansantalouden tulojen kautta BKT(t) sekä kansantalouden menojen kautta BKT (m).

BKT(al) <-------kansantalous---------> BKT(t)

BKT(al) on kaikki se arvonlisä, joka on laitettu tuotantoon, ja tuo arvonlisä on sama kuin kansantalouden kaikki tulot BKT(t) (Palkat, palkansivukulut veroineen, yritystulo, yrittäjätulo, korot, osingot...ym...). Jotta tuo kaikki tuotanto (tuotteet ja palvelut) tulisi myytyä tulee kaikki kansantalouden tulot käyttää. Jos kaikkia kansantalouden tuloja BKT(t) ei käytetä tuotannon ostamiseen, eli säästetään(muutos d(säästöt)), jää jotain myymättä (muutos d(varastot)). Säästäminen estää kaikkien kansantalouden tulojen käyttämisen tuotannon ostamiseen eli kansantalouden kulutukseen (KK). Jos talouteen tuodaan kuitenkin uutta rahaa eli velkaa(muutos d(velka)), voidaan säästäminen kompensoida, ja kaikki kansantalouden tuottama arvonlisä BKT(al) tulee ostettua. Muuten se jää varastoon .

Joten voimme tehdä yhtälöt:

BKT(al) = BKT(t) = BKT(m)

BKT(m) = KK + d(varastot)

KK = BKT(t) - d(säästöt) + d(velka)

=> BKT(m) = BKT(t) - d(säästöt) + d(velka) + d(varastot)

koska BKT(m) = BKT(t)

=> d(varastot) = d(säästöt) -d(velka)

Eli säästöt aiheuttavat sen ettei kaikkea tuotantoa myydä jos joku taloudessa ei velkaannu.

Tämä on se yleistapaus. Toki joku sanoo, että kuinkas se ulkomaan sektori?!?! Maailman talous on suljettu systeemi, ja tuosta suljetusta systeemistä voidaan erottaa erityistapaus eli paikallistalous, jossa "ulkomaan sektorin" tase lisätään yhtälöihin d(vaihtotase)

d(varastot) = d(säästöt) - d(velka) - d(vaihtotase)

Kun tarkastellaan maailmantaloutta eli tätä suljettua systeemiä, on vaihtotaseiden summa nolla (0). Toisen ylijäämä on aina toisen alijäämä. Vaihtotaseiden epätasapainot johtavat aina ongelmiin, kuten Eurossakin. Jos meillä ei ole valuuttakurssin kautta tapahtuvaa tasapainottumista eikä tulonsiirtoja ylijäämämaista alijäämämaihin, tapahtuu tasapainottuminen talouden ongelmien kautta, likviditeetin karkaamisen kautta.
..."

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Säästöjä voidaan käyttää myös esimerkiksi kehitystyön kaltaisten investointien rahoittamiseen jotka eivät välittömästi tuota uutta arvonlisää. Ylipäätään investoinnit edellyttävät ylimääräistä tuotantoa jotta investointiin käytettävät resurssit ovat ylipäätään olemassa.

Osakkeisiin säästämisessä tulee tietysti nopeasti rajat vastaan. Ostajien lisääntyessä hinnat kohoavat ja tuotto laskee. Tämä tekee reaalitalouden investoinneista houkuttelevampia ja saattaa vauhdittaa yritysten sisällä tehtävää kehitystyötä - myös pörssiyrityksille, joille on yhä vaikeampaa pelkästään osingoilla tarjota yli inflaation kohoavia tuottoja.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Jos säästöjä käytetään, ne eivät ole enää säästöjä, vaan kulutusta. Jos tilillä on vuoden lopussa enemmän rahaa kuin oli saman vuoden alussa on säästöjä syntynyt, ja päinvastoin.

Pointti on siinä, että valtavirtaisessa (monetaristisessa) talousajattelussa kuvitellaan, että pankit välittävät pääomia. Tästä rahatalouden mekaniikan väärinymmärryksestä on seurannut se, ettei ymmärretä miten pääomien keskittyminen vaikuttaa reaalitalouden toimintaan.

Ostamalla osakkeita ei ole vielä varmaa, että tuo ostos muuttuu reaalitalouden transaktioksi. Todennäköisesti tuo osakkeiden tai muiden finanssi-instrumenttien ostossa käytetty rahamäärä jää pyörimään finanssikasinon toimijoiden välille, eli ei tule välittämään reaalitalouteen transaktioita.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Mutta eikös onkos osakesäästötili henkilökohtainen eli henkilön kuollessa verot viimeistään tulee maksuun eli sukupolvia kestävä verottomia tilejä nämä eivät ole.
Sinällään maailman markkinoilta kerättäviä tuottoja tulee tavallaan ilmaiseksi valtiolle ja Suomen varallisuudeksi ja verollepantavaksi jos osakesäästäminen kasvaa.
Taloudelle taitaa olla kaikin tavoin parempaa jos ihmisellä on 50 000e velkaa ja 50 000e säästöjä kuin velaton ja säästötön ihminen.

Toimituksen poiminnat